«Er Nittedal i ferd med å bygge ned et betydelig fornminne?»

Gravhaug eller drumlin i Kvernstuas? Rett bak til venstre ligger Mo grd, og mot horisonten skimtes Nittedal kirke.

Gravhaug eller drumlin i Kvernstuas? Rett bak til venstre ligger Mo grd, og mot horisonten skimtes Nittedal kirke. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Innenfor utbyggingsfeltet Kvernstua ligger det en kjempestor haug. Ingen vet med sikkerhet dens opprinnelse eller hva den består av.

Det er foretatt to undersøkelser. En befaring i 2013 med arkeologer fra Akershus fylke. Det ble konkludert med at det sannsynligvis er en drumlin formet av isen under siste istid. Men at man bør gjøre noen prøvestikk på et senere tidspunkt.

Den andre undersøkelsen er en overflateregistrering foretatt i 2016. Her er den delen av feltet hvor haugen ligger nedprioritert grunnet «ikke lot seg saumfare på grunn av alt for tett vegetasjon og hogstavfall», men med mulighet for senere å gå over den?

Ting som tyder på gravhaug er nedsunket midtparti på toppen av haugen, samt at det er tegn som peker på at det er fjernet løsmasser fra ovenforliggende terreng.

Når det gjelder drumlin(s) er de iflg. Store Norske leksikon sjelden i Norge. Og utformingen passer dårlig med «vår» haug.

Uansett om det er en gravhaug fra vikingtiden eller Norges største drumlin ville det være en attraksjon. Særlig i et sentrumsnært friluftsområde med planlagt tur- , sykkel-sti og løypetrasé.

Å jevne den med jorden er en dårlig idé. Men det ser ut til at utbyggingsinteressene trumfer det mest.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken