Gå til sidens hovedinnhold

Uvanlig mange hoggormbitt den siste tida

Artikkelen er over 3 år gammel

Skedsmo dyreklinikk har hatt økt pågang av dyr som har blitt bitt av hoggorm den siste uka. I verste fall kan hoggormbitt være dødelig.

– Vi har hatt seks dyr de siste fire-fem dagene som har blitt bitt av hoggorm og akkurat nå har vi tre inne til behandling. Det er uvanlig høye tall, sier Rune Næverdal, veterinær og sertifisert kirurg hos Skedsmo dyreklinikk.

Han tror dette henger sammen med det varme været vi har hatt de siste dagene. Hoggormen trives godt i varmen.

– De kommer ofte fram når det er varmt og de siste dagene har vi hatt en rask varmeutvikling, sier Næverdal.

Han tror også at Skedsmo dyreklinikk får inn flere med hoggormbitt enn andre klinikker, fordi de er den eneste klinikken på Romerike som har veterinærbemanning hele døgnet, alle dager i året.

– Dra til veterinær

– Et hoggormbitt kan potensielt være veldig farlig og i verste fall dødelig. Med riktig behandling går det heldigvis bra for den store majoriteten, sier Næverdal.

Når dyret har blitt bitt anbefaler Næverdal å bære dyret og holde det i ro. Slik forsinker man spredning av giften.

Effekten av behandlingen er best når bittet er ferskt. Næverdal anbefaler derfor dyreeiere å komme seg til en veterinær så fort som mulig hvis dyret har blitt bitt, eller om man har mistanke om det.

– Hvis hunden viser tegn til smerte eller skvetter til på tur og man ser en hoggorm, bør man oppsøke veterinær umiddelbart. Det samme gjelder hvis hunden får en rask økende hevelse. Da er det ofte snakk om hoggormbitt og det bør undersøkes. Ikke vent og se hvordan det går, sier Næverdal.

Advarer mot tabletter

Han forteller at hoggormbitt kan ha en rekke symptomer:

– Hevelse på bittstedet innen et par timer er vanlig. Etter hvert blir dyrene slappe og de kan få veldig vondt. Feber, oppkast, rask pust, rask hjertefrekvens og sjokkutvikling er vanlig hvis behandling ikke iverksettes, sier Næverdal.

Næverdal advarer mot såkalte «hoggormtabletter», som kan gi en falsk trygghet. Tabletten er vanlig kortison og har ingen effekt mot selve giften.

– Hvis man gir den er det viktig å være klar over at den har begrenset eller ingen effekt. Den kan til og med gjøre mer skade enn gagn, fordi det kan føre til at hundene tas med til veterinær senere. Dyreeierne må dra til veterinær, uansett om de har gitt tabletten til dyret sitt eller ikke, sier Næverdal.

Les også: Skvatt da hun så hoggorm midt i skiløypa: – Den var skikkelig hissig!

Hunder mest utsatt

Når dyrene kommer inn til klinikken blir de lagt inn for diagnostikk og behandling. Ved hoggormbitt er det viktig at dyret får intravenøs væske og smertebehandling, og noen får også intravenøst antibiotika. Alle hunder med moderat til alvorlig forgiftning trenger motgift, som er livreddende for mange.

Dyrene blir overvåket i minst 24 timer, men ofte lenger. De tar fortløpende blodtrykk og blodprøver, og gjør også EKG-undersøkelser for å oppdage hjerterytmeforstyrrelser. Når hevelsen er nede og allmenntilstanden er normalisert får hunden eller katten komme hjem igjen.

– Vi følger nøye med på dem og vil ikke sende dem hjem før de er utenfor fare. Etter to uker tar vi nye prøver for å utelukke senskader på nyrer eller lever, sier Næverdal.

Av de seks dyrene med hoggormbitt som er lagt inn på Skedsmo dyreklinikk de siste dagene, var fem hunder og en katt.

– Kattene holder seg i større grad unna hoggormen. Hundene synes gjerne det er spennende og vil undersøke den. Derfor blir flere hunder enn katter bitt, sier Næverdal.

Fakta om hoggormbitt

  • Hos større pattedyr og mennesker fremkaller hoggormbitt som regel bare et forbigående illebefinnende. I veldig sjeldne tilfeller kan det forårsake død.

  • Graden av forgiftning avhenger av mengde gift, hvor på kroppen bittet er, helsetilstand og kroppsvekt.

  • Det er anbefalt å holde dyret mest mulig i ro og bære dyret om mulig.

  • Hvis dyret ditt er bitt, eller ved mistanke om bitt, bør du komme deg fortest mulig til veterinær.

Kommentarer til denne saken