Marte lager teater med Sven Nordin

MANUS. Marte Wexelsen Goksøyr har skrevet manus, sammen med regissør Bjørn Birch og Sven Nordin har hun videreutviklet det som skuespiller.

MANUS. Marte Wexelsen Goksøyr har skrevet manus, sammen med regissør Bjørn Birch og Sven Nordin har hun videreutviklet det som skuespiller. Foto:

De har samarbeidet før Marte W. Goksøyr og Sven Nordin. Denne gangen i Martes stykke: Hva faen er problemet?

DEL

Marte Wexelsen Goksøyr er skuespiller og forfatter - og har Down syndrom. Hun er født og oppvokst i Nittedal og en del av den kjente kunstnerfamilien med mor og billedkunstner Kjersti Wexelsen Goksøyr i spissen.

Torsdag er det premiere på hennes eget teaterstykke, med tittelen Hva faen er problemet. Da settes stykket opp som gjestespill i Teater Manu. Marte Wexelsen Gosøyr har skrevet manus, står for idéen og står selv på scenen. Sammen med Sven Nordin.

Regien har Bjørn Birch.

Uenighet om basale verdier

Hva gjør du hvis legene ikke vil kjempe for deg? Hva gjør du hvis politikerne snur ryggen til deg, og er mer opptatt av å bli gjenvalgt enn å lytte? Hvis ingen ser ditt egentlige jeg, men bare at du tilhører en minoritet? Når vennene dine er de siste du kan be om hjelp, men det oppstår uenighet om basale verdier, hva gjør du da, er spørsmålet stykket stiller.

Hva faen er problemet? er et rop om å bli sett som de menneskene vi er i kraft av våre tanker, følelser, handlinger, og ikke bli satt i bås. Normalitetsnormen blir snevrere for hver dag. Vi blir reddere for det ukjente hver dag. Så vi spør: Er kunsten det eneste verktøyet vi har igjen som kan åpne øynene til de som ikke vil se, står det på siden til Teater Manu.

Stykket skal spilles torsdag, fredag og lørdag denne uka.

Status i samfunnet

Marte Wexelsen Goksøyr ble landskjent over natta med "Marte-saken", et medieoppstyr rundt Arbeiderpartiets forslag om gratis ultralyd i uke 12, men også fra regikampen rundt vandrehallen i Stortinget.

16. februar 2014 talte Goksøyr under åpningsseremonien for jubileumsåret for Grunnloven. Her omtalte hun Downs syndrom-personers status i samfunnet, og kritikken mot hennes referanser til abortstatistikkene utløste debatt om ytringsfrihetens grenser.

Hun har også skrevet to bøker og har mottatt en rekke priser. I 2012 spilte hun også mot Sven Nordin på scenen. Da var hun manusforfatter og skuespiller i "Jeg svarte på en drøm" på Dramatikkens Hus.

Frittalende menneske

Også denne gangen har hun skrevet teksten, som er videreutviklet videreutviklet er skrevet av Marte Wexselsen Goksøyr, og er senere videreutviklet i samarbeid med henne og Sven Nordin og dramaturg Ragnhild Mærli og instruktør Bjørn Birch (tidl. teatersjef Akershus Teater) på tre tekstverkstedet på Dramatikkens Hus.

Forestillingen bruker Martes kamp for å bli oppfattet som et oppegående frittalende menneske som grunnmateriale, og teatralske opptrinn med Sven som politiker, Dr Down, og til slutt seg selv.

I dette Brechtske landskapet springer det frem konfronterende møter mellom de to der Marte spør: Hvorfor vil du jobbe med meg egentlig? Skuespillerne bryter da med den teatrale fiksjonen og forholder seg til scenen som en sosial hendelse. Det forsterker tematikken og ivaretar teatrets iboende dobbelthet at forestillingen veksler mellom fiksjon og virkelighet, og kanskje ender i en åpen diskusjon med publikum til slutt.

Marte Wexelsen Goksøyr (35)

• Forfatter, skuespiller, samfunnsdebattant og foredragsholder med Downs syndrom.

• Er fr Rotnes. Bor nå i Oslo.

Aktuell med stykket Hva faen er problemet

• Har skrevet bøkene Samme hvem vi er (2016) og Jeg vil leve (2012)

• Har blant annet hatt hovedrollen i "Askepott" på Torshovteateret, spilt i Riksteaterets oppsetting av "Folk og røvere i Kardemomme by" og var manusforfatter og skuespiller i "Jeg svarte på en drøm" på Dramatikkens Hus i 2012.

• Eneste norske kvinne som er tildelt Bjørnsonprisen (2011).

• Fikk Norsk Forbund for Utviklingshemmedes ærespris i 2009, donasjonspris til minne om Wenche Foss i 2011, Livsvernprisen i 2012 og Nittedal kommunes Tilgjengelighetspris i 2017.

• Hun laget sin egen dokumentarfilm "Bare Marte" som ble vist i "Faktor" på NRK i 2007.

• Er også kjent fra "Marte-saken" (2011) et medieoppstyr rundt Arbeiderpartiets forslag om gratis ultralyd i uke 12.

• Holdt en sterk appell under åpningen av grunnlovsjubileet på plassen foran Eidsvollbygningen søndag 16. februar 2014.


Artikkeltags