Gå til sidens hovedinnhold

Dagperle om Erik Bye på torsdag

Artikkelen er over 1 år gammel

Gjennom ord og toner tas vi med inn livet til hele Norges Erik Bye. Hvem var denne mannen som hadde hele landet i sin favn i 40 år?

NRK-legenden, dikteren, artisten og livskunstner Erik Bye brukte døgnet på begge sider. Han ble 78 år, men i levd liv var han nok nærmere 200. Årets første Dagperle torsdag 30. januar er spunnet rundt hans levde liv. Asbjørn Bakke forteller og Hans Fredrik Jacobsen synger og spiller.

Et frodig og farlig liv

Erik Bye preget det norske folk og var med å forme det moderne Norge. Han kom på tredjeplass i kåringen av «den viktigste personen i Norge i forrige århundre» - etter Kong Olav og Einar Gerhardsen.

Biograf Asbjørn Bakke forteller om et eventyrlig frodig og tidvis farlig liv, og om hvordan Bye erobret posisjonen som Norge på to bein. Bakke har vært journalist og redaktør i Aftenposten i 25 år og har skrevet flere bøker om musikk. Biografien hans om Erik Bye er en stor salgsuksess og ble jublende mottatt av kritikerne. Boken fikk 6-er på terningen i VG, Adresseavisen og Bergens Tidende. “En bragd”, skrev VG. “En imponerende fortelling”, mente Aftenposten.

Hans Fredrik Jacobsen synger sanger fra Erik Byes lange karriere. Jacobsen spilte med Bye de siste ti årene av hans liv, og skrev melodi til flere av sangene hans. Jacobsen er artist, multimusiker, komponist og arrangør. Han har spilt med en rekke artister og har spilt på et hundretalls album, ved siden av å gi ut fire egne. Blant prisene han har fått er to spellemannpriser.

– Kaffe og kringle er som alltid inkludert i billettprisen, og interessen for denne Dagperlen har vært så overveldende at vi trolig fyller Storsalen på torsdag, sier kulturhusleder Mariann Torsvik.

Kommentarer til denne saken