– Brannvesenet bekymrer seg for høstjakta og at jegerne skal tenne bål. Det er nå så tørt på Nedre Romerike at båltenning anses som svært uforsvarlig, skriver Nedre Romerike brann- og redningsvesen (NRBR) på Facebook:

– Vi minner om at uforsiktighet som fører til skogbrann er straffbart og kan føre til erstatningskrav. Rådyrjakta har allerede pågått en stund og denne uken begynner hare- og fuglejakta. Senere i måneden går startskuddet for elgjegerne.

På Østlandet inkludert Nittedal er det nå skogbrannfare på gult nivå (moderat fare), ifølge Yr. Til helga meldes litt regn i Nittedal, men nedbørsmengden er i skrivende stund nedjustert til kun 2 millimeter søndag. Eller blir det mer tørrvær i uka som kommer, ser det ut som.

– Det er koselig å hygge seg rundt bålet når man er på jakt, men det kan bare ikke folk gjøre i år, sier Jøran Fallet og Per-Åge Mortensen i NRBR-posten.

De jobber som utrykningsledere i Aurskog-Høland, men er samtidig ivrige jegere og kjenner miljøet godt:

– Det er ingen unnskyldning at man har tent bål i alle år. Det hjelper ikke at man anser seg selv som verdensmester i bål. En liten gnist er nok til at man kan bli erstatningsansvarlig for en stor skogbrann.

Det generelle bålforbudet varer til 15. september, men NRBR forbereder lokal forskrift for å forlenge forbudet. Den vil tre i kraft hvis det ikke kommer store nedbørsmengder.

NRBR anbefaler jegere og andre friluftsfolk om å forberede seg på kaffe på termos og matpakke i sekken.