De siste dagenes milde temperatur har ført til at isen på islagte vann er blitt ustabile. Vind, regn og mildt vær har ført til at brannvesenet nå går ut og oppfordrer alle som ferdes ute på isen, om å være hundre prosent sikker på at isen holder.

– Folk må ta forholdsregler og sjekke. Det kan godt være trygt ti meter fra land, men så kommer du 20 meter lenger ut og plutselig står du på én centimeter tykk is, sier vaktleder Jan Karlsen i 110-sentralen Øst.

Ta med isbor

Søndag har brannvesenet mottatt flere henvendelser fra folk som har vært bekymret etter å ha observert både barn og voksne ute på islagte vann.

– Folk tror det er trygt, men det er det ikke. Vi har fått meldinger fra folk i hele distriktet, forteller Karlsen.

Han ber folk være svært varsomme før de velger å gå ut på isen.

– Vi oppfordrer voksne til å ta med seg en isbor for å sjekke isens tykkelse. Lag en markering innenfor de områdene man vet er trygge.

Det sies at dersom det er fem centimeter stålis, er det ikke farlig å gå på den. Karlsen er likevel i tvil om akkurat det.

– Jeg hadde ikke sendt ut ungene mine på isen uten at den var minst ti centimeter tykk is. Bruk sunn fornuft, oppfordrer han.

Oppsøkte Langvannet

Like før klokken 13.00 mottok 110-sentralen en melding om flere små unger og voksne på Langvannet i Lørenskog.

For sikkerhets skyld, valgte brannvesenet å ta turen dit for både å gjøre en måling av isen, og for å ta en prat med dem som oppholdt seg på den.

Isens tykkelse var varierende, fra fire til ti centimeter. Karlsen har følgende å si om dette:

– Jeg hadde ikke gått over denne uten ispigger, og vært kledd for å gå igjennom isen.

– Vi har gudskjelov ikke hatt tilfeller i distriktet der folk har gått gjennom, men jeg snakket nettopp med politiets operasjonsleder om dette. Han fortalte om en person i Siggerud som selv klarte å komme seg opp etter å ha gått gjennom i dag. Du skal ha flaks for å klare og komme deg opp igjen, sier han.

På grunnlag av bekymringmeldingene, har brannvesenet også valgt å gå ut i sosiale medier med budskapet.

– «Øst 110-sentral vil komme med henstilling til alle som sender unger ut på isen med skøyter. Sørg for å vite at isen er trygg før skøyter tas på. Det er mange vann som nå er islagt, men isen er meget ustabil mange steder».