Gå til sidens hovedinnhold

Blir nesten 101 før de får jubilert

Grorud Mandskor ble stiftet 8. september 1921 og er 100 år i år. I dag har koret 27 medlemmer og består av sangere fra både Nittedal Mannskor og Grorud Mandskor.

Samarbeidet ble formalisert ved en avtale som ble inngått mellom korene 2. september 2008. Korene øver og opptrer nå sammen som ett kor, selv om Nittedal Mannskor fremdeles er som et selvstendig kor å regne. Grorud og Nittedal Mandskor har et variert repertoar som spenner fra folketoner, viser, spirituals og religiøse sanger til tradisjonelle mannskorsanger.

Utvidet samarbeid

De aller fleste i koret er i aldersgruppa 70-80 år, og de senere årene har det vært vanskelig å rekruttere nye medlemmer til koret. Til slutt var bare 14-15 mann med på øvelser og konserter. Koret har derfor valgt å se seg om etter nye samarbeidspartnere, og nå i 2021 har de innledet et formalisert samarbeid med Bryn Mannskor.

Korene øver nå i menighetshuset til Østre Aker kirke hver torsdag. Samarbeidet med Bryn Mannskor vil avgjøre om våre øvelser i framtiden skal skje på Grorud samfunnshus, som har vært vårt faste øvingslokale, eller i menighetshuset ved Østre Aker kirke.

Sprang ut av blanda kor

Grorud Mandskor sprang ut av det blandede koret Heimklang, som var på Grorud den gang og fikk først navnet Fossegrimen. Men i 1924 ble navnet forandret til Grorud Mandskor. Før i tiden møttes de på Grorud skole eller på Furusetheimen, og de forsøkte alltid å synge på Furuset og Grorud 17. mai og ved det årlige sangerstevnet i Bjerkelunden ved Nyland.

Korets første dirigent var Harald Hansen og første formann var Sigvart Lunde. Koret ble medlem i Akershus Sangerforbund i 1925, og siden 2001 har koret vært medlem i Norges Korforbund og i Norges Korforbund Oslo-Akershus. I årenes løp har medlemstallet variert betydelig. På det meste har antallet vært 50 sangere (1933). Det ble da uro i rekkene, og på senhøsten i 1933 ble det startet et nytt mannskor på Grorud, Grorud Arbeiderkor.

Utsatt jubileum

Grorud Mandskor har i årenes løp arrangert og deltatt på et utall konserter, og siden 2006 har vi vært med på å synge julen inn i Hakadal kirke. De siste årene har Thea Kjeve Fjeldstad vært korets dirigent, og Per Erik Nytorpet har vært vår formann.

På grunn av koronapandemien har aktiviteten i Grorud og Nittedal Mandskor ligget nede store deler av 2020 og 2021, og koret har derfor valgt å utsette feiringen av 100-årsjubileet til 2022. Da er det i juni planlagt en tur til Riga i Latvia, der vi skal møte et vennekor. Det blir også konsert i lokalmiljøet, og 8. september 2022 skal koret på mottagelse i Oslo rådhus.

Kommentarer til denne saken