I mars ble det for første gang i historien solgt flere elbiler enn fossile biler, ifølge Norsk elbilforening.

– Mars-rekorden var ett stort høydepunkt fra elbilåret 2019, men det er mer å feire, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening.

Foreningen har listet opp følgende punkter som oppsummerer elbilåret 2019:

  • Vi passerte 250 000 elbiler på norske veier.
  • Tesla 3 ble den mest solgte nybilen i Norge og vant kåringen “Årets bil” (Din Side).
  • Nissan LEAF når hele 60 000 solgte totalt i Norge.
  • Bergen er første større by i verden som passerer 20 prosent elbilandel av den totale bilparken.

– Disse fantastiske høydepunktene fra 2019 har lille Norge grunn til å være veldig stolte av. Spesielt gøy er det med elbilandelen i Bergen. Vi er spente på hvordan Oslo vil svare på den, sier Christina Bu.

Ifølge Elbilforeningen har Oslo en elbilandel på drøye 16 prosent av sin bilpark.

Foreningen skriver videre at per 15. desember ligger elbilandelen i nybilsalget for hele landet på 43 prosent, og at på drøye fem år skal denne andelen øke til 100 prosent for å nå Stortingets mål om kun salg av nullutslippsbiler i 2025.

– Nå er det viktig at politikerne fortsetter å styre stødig i elbilpolitikken. Fortsatt skal veldig mange overbevises om at elbil er det smarteste valget. Da må folk være trygge på at vil lønne seg å velge utslippsfritt, og at de kan lade enkelt og effektivt både hjemme og på farten, sier Bu.

Årets elbilsalg har ifølge Norsk elbilforeningen vokst mye siden i fjor totalt sett, med en oppgang på 33,7 prosent så langt i år.

– I 2020 bør elbilsalget passere 60 prosent markedsandeler for å være i rute mot 2025, sier Bu.

Mellom 20 og 30 nye elbilmodeller kommer på markedet i 2020, og salget starter for mange av dem allerede på nyåret. Først ute er mest sannsynlig MGs elektriske SUV ZS EV som kommer allerede i januar. Andre modeller mange venter på er Volkswagen ID. 3, Volvos Polestar 2, Skoda Vision IV, Peugeot e-208 og Tesla Model Y.