Gå til sidens hovedinnhold

Årets første Klassiker i Flammen: Silje & Sara hyller kvinnelig komponist

Tirsdagens konsert i Flammen vies tre dyktige kvinner. Sopran Silje Mørch er tilbake i Nittedal etter studier og har med seg pianisten og formidleren Sara Smiseth. Duoen vier konserten til en kvinnelig komponist av verdensformat.

Silje Mørch er velkjent for mange her i Nittedal, gjennom mange år som solist og korist. Nå er hun tilbake etter fire års musikkstudier ved Griegakademiet i Bergen. Sopranen med den lyse klangen og de lekne trillene har nå en bachelor i klassisk sang, og holder sin første helaftens konsert i Flammen tirsdag kveld.

Første konsert sammen

I tillegg til solistkarrieren er Silje Mørch 1. sopran i Oslo filharmoniske kor og har vært med på finalen i «Maestro» og sunget Mahlers 8. symfoni i Den Norske Opera & Ballett. Sammen med pianist Sara fremfører hun musikk av og anekdoter om Agathe Backer Grøndahl, som var pianist av internasjonalt format og èn av landets fremste komponister på 1800-tallet.

Sara Aimée Smiseth er utdannet pianist og musikkviter fra Norges Musikkhøgskole og Universitetet i Oslo. Hun jobber til daglig frilans med solokonserter, som akkompagnatør, og som pianist og formidler for Den Norske Opera & Ballett.

Hennes konsertkåserier utmerker seg som en unik kombinasjon av levende fortelling og briljant klaverspill. Hun har opptrådt som solist og akkompagnatør på en lang rekke større og mindre scener både i Norge og utenlands.

Dette er første gang hun har konsert sammen med Silje Mørch, og det var Flammen som initierte samarbeidet.

Friskt blikk på en storhet

Agathe Backer Grøndahl studerte med storheter som Franz Liszt, og sjonglerte rollen som ektefelle og mor med å undervise pianoelever og ha en svært aktiv konsertvirksomhet og komponistvirksomhet. Hun var en av hjørnesteinene i norsk musikklivs gullalder.

På turné i England med Grieg der han dirigerte og hun var solist i A-mollkonserten, skrev en ledende London-avis at hvis hun «kan tolke de klassiske mesterverkene like utmerket som hun gjengir Griegs, er det ingen nålevende pianist som står over henne». Klassikeren i Flammen er et nytt og friskt blikk på komponisten og pianisten Agathe Backer Grøndahl - personen, tiden og musikken.

– Vi synes det er veldig stas å igjen kunne invitere til ny Klassiker. Som følge av arrangementsforbudet, er det mange måneder siden sist. At vi da kan by på en konsert med Silje og Sara, som kommer med et svært spennende program, er helt topp, sier kulturhusleder Mariann Torsvik. Hun legger til at det med maks 100 publikummere blir svært så smittevernsvennlig i Storsalen.

Kommentarer til denne saken