Sommeren nærmer seg med stormskritt, og for mange ungdommer er dette muligheten til å ta sine første skritt inn i arbeidslivet. For mange studenter er det også en fin anledning til å spe på studielånet med noen ekstra kroner.

For de aller fleste sommerjobber har søknadsfristen gått ut for lengst. Men det finnes fortsatt muligheter for de som ennå ikke har funnet seg noe å gjøre i sommer.

– Det viktigste er å komme i gang med søkingen. Det er faktisk ikke for sent. Det er fortsatt mange ledige sommerjobber, sier prosjektleder for Nav Jobblyst, Camilla Aaseth, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Mange ledige stillinger

Et raskt søk på ulike rekrutteringsnettsteder viser at det finnes hundrevis av ledige sommervikariater fortsatt, selv om det nærmer seg 17. mai.

– Vi ser flere ledige stillinger innen hotell og restaurant, kafeer, campingplasser, butikker, kiosker og bensinstasjoner. Ellers kan du gjøre deg tilgjengelig for enkelt vedlikeholdsarbeid som å male hus og gjerder eller klippe plen. Det er også stort behov for vikarer innen bær- og fruktinnhøsting, åkerarbeid og hagearbeid. Avisbud er det behov for, og barnepass eller dyrepass, sier Aaseth.

Kommersiell direktør i bemanningsselskapet Adecco, Bjørn Wiik, sier det fortsatt finnes mange ledige stillinger som sommervikar. Men de mest populære stillingene for unge, som for eksempel i klesbutikker, er nok allerede tatt.

– Hvis du er over 18 år, er det mange ledige jobber innen transport og lager. Følg med på Nav og hos bemanningsbyråer. Eventuelt kan du møte opp direkte hos en arbeidsgiver. Møt opp i resepsjonen, ta med deg CV og si at du ønsker å søke på en ledig stilling som ligger ute, sier Wiik.

Manglende erfaring

Mange unge som søker seg jobb opplever å jobbe i motbakke fordi de ikke har arbeidserfaring å vise til på CV-en. Men det finnes triks for å overbevise arbeidsgivere om å satse på deg likevel.

Eksempler kan være at du har vært barnevakt, tillitsvalgt i elevrådet eller drevet med frivillig arbeid. Mange har vært i arbeidsuke gjennom skolen, eller har påtatt seg ekstra ansvar på fotballaget. Det er viktig å få fram hvorfor du vil jobbe i akkurat den bedriften.

– Vis fram hva som er motivasjonen din. Dersom du ikke har profesjonelle referansepersoner kan du for eksempel bruke treneren din eller en ansatt på fritidsklubben du henger på, sier Aaseth.

Nav Jobblyst kan også hjelpe deg. Gjennom sin Facebookside eller Snapchatkonto kan du be om hjelp til å utforme en CV eller formulere en søknadstekst som er skreddersydd til en jobb du ønsker å søke på.

– Få fram at du har lyst til å jobbe og gjøre en innsats. Vis at du brenner for noe, og ikke bare har et økonomisk motiv med å søke deg en jobb. Vis at du ønsker deg arbeidserfaring og at du ønsker å bygge deg en CV. Den første jobben vil gjøre det lettere å få seg en annen jobb senere. All arbeidserfaring er relevant, og det er viktig i din første jobb å være ryddig, opptre proft og vise at du er villig til å jobbe, sier Wiik i Adecco.

Søke på nett eller møte opp?

Et spørsmål mange stiller seg er om de bør svare på en utlysning på nettet, eller møte direkte opp på arbeidsstedet med søknad og CV. Begge deler kan være riktig, sier ekspertene.

Få fram at du har lyst til å jobbe og gjøre en innsats. Vis at du brenner for noe, og ikke bare har et økonomisk motiv med å søke deg en jobb.

Bjørn Wiik, kommersiell direktør i bemanningsselskapet Adecco

– Det kommer an på hva stillingsutlysningen sier. Det er viktig at du leser annonsen nøye. Se hvordan bedriften ønsker å motta søknad og CV. Noen steder lyser man ikke ut stillinger, og da er det helt innenfor å møte opp med CV og søknad. Det kan typisk være butikker og kiosker, sier Aaseth.

En del sommerbransjer, som is-salg eller uteservering, kan også være veldig væravhengig. Blir det en god sommer, kommer de til å trenge flere folk.

– På for eksempel serveringssteder tror jeg det er lurt med personlig oppmøte. Det er mange færre svensker i Norge nå enn tidligere som jobber innenfor hotell og restaurant. Det kan være lurt å stikke innom og spørre etter daglig leder eller hovmester. Si «her er jeg, her er min CV. Trenger dere hjelp?» sier Wiik.

Bruk Facebook!

For mange uten tidligere arbeidserfaring kan den smarteste måten å finne seg en sommerjobb være gjennom personlig nettverk.

– Det viktigste for unge arbeidssøkere er å være bevisst at den første jobben ofte kommer gjennom venner og bekjente. Bruk ditt eget nettverk, og gjør det klart for alle at du ønsker deg jobb. Du kan også bruke din egen Facebook i jobbsøkingen. Skriv en status om at du er på jakt etter jobb, og skriv kort om deg selv og hva du ønsker å drive med. Og du bør oppfordre til å like og dele, sier Aaseth.

Det siste rådet kommer også fra Wiik i Adecco.

– Det er mange som rekrutterer gjennom sosiale medier. Så vær aktiv på sosiale medier, hos bemanningsbyråer og hos Nav. Ikke bare bruk én nettside, men forsøk flere steder samtidig, anbefaler Bjørn Wiik. (ANB)