Hva skjer med balansen i samfunnet når kvinner mister sin frihet?

Årets kvinnedagstematikk er dessverre brennaktuell. Under pandemien har vold mot kvinner blitt referert til som skyggepandemien. Hovedmarkeringen i biblioteket tar de hårreisende tallene på alvor, og inviterer publikum til å overvære en panelsamtale hvor denne problematikken løftes frem.

Under panelsamtalen vil publikum bli bedre kjent med hvordan blant annet Øst Politidistrikt, Romerike krisesenter og FOKUS (Forum for Kvinner og Utviklingsspørsmål) arbeider med disse utfordringene. Samtalen ledes av Mette Tønder.

Slampoesi og pusterom

I tillegg til å bidra med sin innsikt under panelsamtalen, vil publikum også få oppleve Guro Sibekos sterke stemme gjennom slampoesi under arrangementet i biblioteket.

– Guro er en travel slampoet, forfatter og samfunnsdebattant, og vi er glade for at hun har mulighet til å stille i Nittedal på denne viktige dagen, sier Kari Moland, kulturhuskonsulent ved Kulturverket Flammen. Videre bidrar Caldera med etterlengtede musikalske pusterom. Det prisbelønnede damekoret har en fartstid på hele 36 år, og ledes med stø hånd av dirigent Anne-Britt Henriksen.

Den viktige småpraten

Etter arrangementet i biblioteket legges det opp til mat og mingling. Endelig er det lov til å ta småpraten med naboer, den tidligere kollegaen, gamle og nye bekjentskaper igjen!

– Vi håper folk dropper middagen hjemme og heller unner seg varmmat og kaffe med noe søtt til fra Ahmadiyya-kvinner Nittedal og Bygdekvinnelaget, sier Kari Moland. Hun legger til at det også blir god anledning til å besøke stands med viktig informasjon, samt utstillingen som er laget spesielt for Kvinnedagen.

Utstilling og film

Tidligere aktivister med årevis av kvinnesaksarbeid bak seg har i år tatt initiativ til en historisk utstilling. «Fra barrikadene til brobygging» tar for seg noen av kvinnesakskampene som ble kjempet lokalt og nasjonalt fra 70-tallet og frem til i dag, og den blir stående på Flammen en uke fra 8. mars.

For de som har anledning på dagtid vil det dessuten være gratis filmvisning i Lillesalen. Av lisensmessige årsaker kan det ikke omtales hvilken film som skal vises, men Moland røper at det er en sterk film basert på en bestselgende selvbiografi om omskjæring, tvangsekteskap og flukt. Filmvisningen er gratis, og Flammen serverer kaffe og saft.

Prisvinnende "Ibsens kvinner"

8. mars-markeringen i Flammen kulminerer i et møte med Hilde, Hedda, fru Alving, Nora, Ellida og Hjørdis i Storsalen. I løpet av en time følger vi Juni Dahrs møte med Henrik Ibsens kvinneskikkelser, hvor Ibsens tekster er vevet sammen med Dahrs egne tanker og refleksjoner rundt rollenes styrke og sårbarhet.

– Gjennom karakterene sine får han oss til å erfare våre egne liv, sier skuespiller Juni Dahr, og peker på det underliggende temaet i all Ibsens diktning: Lengselen etter frihet.

Dahr har helt siden 1989 fremført «Ibsens Kvinner» over hele verden, deriblant USA, Canada, Europa og Midtøsten. Endelig blir det mulig å oppleve denne sterke forestillingen i Flammen.

Etter forestillingen inviteres publikum til å bli sittende for ettersnakk med Juni Dahr og bibliotekets litteratur- og kulturformidler, Elise Salmi.