Gå til sidens hovedinnhold

5. mars er kvinnenes internasjonale bønnedag

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kvinnenes internasjonale bønnedag startet i USA i 1887. Kvinner fra ulike kirkesamfunn samlet seg om en felles bønnedag. I dag har bønnedagen komiteer i mer enn 170 land.

I Norge begynte man med slike samlinger i slutten av 1920-årene. Siden den gang har man markert denne internasjonale bønnedagen den første fredagen i mars. Denne bønnedagen er ikke bare internasjonal, den er også interkonfesjonell eller økumenisk. Det vil si at den favner kristne fra alle kirkesamfunn.

Hvert år lages materiellet for bønnedagen av en gruppe kristne kvinner i et utvalgt land. I år er det kvinner i Vanuatu som har stått for utformingen. Vanuatu er en øystat i Stillehavet øst for Australia.

Bønnedagen gir oss dermed mulighet, ikke bare til å be sammen med kvinner fra hele verden, men også til å bli kjent med natur, kultur og leveforhold under andre himmelstrøk.

Kvinnene i Vanuatu har ikke bare utarbeidet en liturgi for bønnedagsgudstjenesten. De har også skrevet en tekst der vi får informasjon om landet deres, om historie, kultur, mat og sosiale forhold. Slik er bønnedagen også med på å utbre kjennskap og kunnskap om menneskers levekår under andre himmelstrøk, med særlig vekt på kvinner og barn.

I år er bønnedagen, som alt annet, rammet av koronarestriksjoner, og det er ikke mulig å møtes som vi pleier. Derfor har den nasjonale komiteen for bønnedagen spilt inn en video av gudstjenesten, og denne kan vi se på: bonnedagen.worldpress.com. Der ligger også det øvrige informasjonsmateriellet til bønnedagen.

Vi i den lokale komiteen her i Nittedal oppfordrer derfor alle til å delta i bønnedagen digitalt. Ofringen, som i år går til å utvikle tiltak for unge landsbykvinner på Vanuatu, kan sendes via Vipps 94418 (merk KIB) eller til konto 3000 16 16869. Bønnedagen oppfordrer til internasjonal kvinnesolidaritet, og vi håper at mange vil bidra, også i pandemiens tid.

Kommentarer til denne saken